Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще поиска от съда в Мадрид да му

...
Каталунският лидер Карлес Пучдемон ще поиска от съда в Мадрид да му
Коментари Харесай

Пучдемон иска от съда разрешение да се върне в Каталуния


Каталунският водач Карлес  Пучдемон ще изиска от съда в Мадрид  да му бъде позволено да се завърне в Барселона. Очаква се това да стане в границите на деня, съобщи Sky News. 

Той желае да участва на първото съвещание  на районния парламент, с цел да бъде определен за водач. То бе планувано за 30 януари, а Пучдемон е единствен претендент. 

Избягалият в самоналожено заточение в Белгия  Пучдемон ще бъде задържан, в случай че се завърне в Испания,  както това се случи с други видни сепаратисти след референдума за самостоятелност и дейностите на Мадрид. 

Припомняме, че по-рано Конституционният съд на Испания  одобри за разглеждане желае на испанското държавно управление  за налагане на възбрана за задочната инагурация на Карлес Пучдемон като министър председател на Каталуния.

Решението по проблема може да бъде взето след няколко месеца, само че самото приемане на желае за разглеждане  значи автоматизирано заледяване  на встъпването му в служба.

Блокирането на процеса теоретично би могло да се избегне, в случай че Пучдемон се яви персонално на съвещанието на Народното събрание на 30 януари, за когато е планувана церемонията.

В желае на Мадрид се  настояваше за налагане на цялостна възбрана  върху възможна инагурация - без значение дали ще бъде задочна или той ще се яви в залата./ news.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР